Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in health

Motive pentru care sa incepi o viata noua ca doctor in strainatate

Fenomenul plecarii medicilor si asistentilor romani in tari mai dezvoltate din Uniunea Europeana nu mai este demult o noutate. Indelung discutat atat in cadru politic cat si social, acest fenomen nu pare sa aiba o rezolvare clara si, pana la schimbarea conditiilor de munca din Romania, doctorii autohtoni au toate motivele sa caute solutii in alte sisteme medicale. Tendinta este intalnita mai ales in randul tinerilor, dar in ultimii ani chiar si mediciii mai in varsta au decis sa inceapa o viata noua departe de coruptia si saracia care au acaparat sistemul medical romanesc. Posibiliati sunt destule: fie ca vrei sa fii asistent in Anglia sau doctor in Germania, exista foarte multe site-uri specializate si agentii de recrutare medicala unde iti poti depune CV-ul si primi oferte. Dar, in primul rand, de ce sa nu ramai in Romania?

Meseria de doctor are un considerabil aspect vocational si implica dorinta de ajuta societatea si membrii acesteia, insa nu este corect ca eforturile si sacrificiile medicilor sa fie rasplatite cu salarii mai mult simbolice. In mod ingrijorator, salariul unui rezident nu este chiar atat de departe de salariul unui muncitor necalificat, urmand sa ajunga la code medii abia dupa zeci de ani de activitate. In aceste conditii, medicii pur si simplu nu pot sa se intretina, sa isi intemeieze familii si sa se bucure de confort material. In schimb, salariul unui doctor Franta poate sa fie chiar si de 10 ori mai mare decat al unui doctor roman. Fiecare persoana merita o remuneratie pe masura eforturilor si performantelor sale, si se pare ca statele europene dezvoltate apreciaza doctorii la justa lor valoare.

In al doilea rand, chiar daca esti dispus sa faci un sacrificiu financiar si sa lucrezi pe salariu foarte mic, sistemul nu-ti va fi foarte recunoscator, deoarece mediul de lucru nu este nici el foarte primitor. De exemplu, foarte multe spitale din sistemul public sunt prost apropvizionate si echipate, functionand in conditii mult sub normele sanitare, fara a le oferi doctorilor ustensilele pentru a-si face meseria. Ba chiar mai rau, exista si spitale de stat care dispun de dispozitive de ultima generatie primite prin diverse programe europene, dar aceste dispozitive raman nedesfacute deoarece nu exista persoane care sa se foloseasca.

Pe langa aceste inconveniente materiale majore, mai exista si problema reputatiei medicilor in Romania. Din pacate, pacientii, care sunt si ei afectati de sistem, aplica automat doctorilor eticheta de persoane care iau mita. Acestea fiind spuse, doctorii romani trebuie sa treaca peste prea multe piedici inainte de a obtine vreun fel de satisfactie din munca lor si, in acest context, decizia multora de a pleca este perfect normala. Daca esti intr-o situatie asemanatoare, exista solutii pentru tine. Agentii specializate in recrutare medicala precum Medico Jobs ofera servicii de incredere pentru personalul medical roman care doreste sa inceapa o viata noua in strainatate, in tari precum Anglia, Franta sau Germania. Ei iti pot aduce la cunostiinta cele mai bune oferte de munca si oferi asistanta personalizata in procesul de relocare.