Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Business

Statul roman, obligat sa plateasca daune lui Nicolae Mischie

Nicolae Mischie, aflat sub acuzatia ca ar fi incercat sa introduca pe teritoriul Romaniei o arma de vanatoare, a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului procesul intentat impotriva statului roman. In urma sentintei CEDO, acesta a fost envoit sa ii plateasca pliticianului din Gorj daune in valoare de 3.000 de euro. Acest lucru se datoreaza faptului ca instana europeana, superioara fata de cea nationala, a decis ca procesul intentat impotriva acestuia nu s-a desfasurat in confomritate cu legea nationala. Dosarele se pare ca au fost fabricate, neavand un fundament real, caz in care sentinta nevinovatiei politicianului nu a venit ca o surpriza. Odata cu finalizarea procesului respectiv, Nicolae Mischie a fost condamnat, urmand sa ispaseasca o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare. Aparent, in cadrul procesului ar fi fost incalcate o parte din drepturile fundamentale ale omului, si ca urmare, sentinta nu a fost una corecta. Aceasta decizie a autoritatii europene a aparul la un interval de sapte ani de la condamnarea definitiva a politicianului, in procesul mentionat mai sus.

In ciuda faptului ca decizia CEDO a fost oarecum controversata, mai ales daca tinem cont de intarzierea cu care aceasta a fost lansata, aceasta este complet legitima. Desi presa locala s-a grabit sa emita judecati de valoare in cazul politicianului, se pare ca in cele din urma s-a facut dreptate, imaginea acestuia fiind partial reabilitata dupa sentinta Curtii Europene. Pe scurt, s-a ajuns la concluzia ca in momentul procesului, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat o decizie eronata condamnandu-l pe Mischie, mai ales dat fiind faptul ca aceasta a fost luata fara ca toti martorii citati sa fie audiati, asa cum prevede legea. In plus, a fost stabilit ca hotararea judecatoreasca a fost una abuziva, desi politicianul a fost achitat in prealabil de doua instante inferioare. Odata ce aceste aspecte au fost dovedite in instanta europeana, CEDO a concluzionat ca s-a incalcat articolul 6 din Conventia europeana a drepturilor omului. Aceasta prevedere a documentului oficial ofera oricarui cetatean al Uniunii Europene dreptul la a fi judecat in cadrul unui proces echitabil, ceea ce nu s-a intamplat in cazul lui Nicolae Mischie. Ca urmare, danulee morale care i-au fost platite de catre statul roman au atins suma de 3.000 de euro.

Dupa analizarea dosarului intentat importiva fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj, surse de incredere sustin ca totul a inceput in urma unei declaratii de preasa. Un fost oficial din Gorj a sustinut, in cadrul unei declaratii din noiembrie 2003, ca Mischie si-ar fi adus in tara arma de vanatoare in bagaj, fara a o declara, dupa vizita oficial in Elvetia, in 1997. De fapt, se pare ca toata situatia s-a datorat faptului ca deplasarea a avut loc intr-o zi de duminica, motiv pentru care autoritatile vamale nu i-au cerut sa declare transportul armei. In timp regulamentar, fostul sef CJ Gorj a mers la Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj, demonstrand ca arma nu era de fapt in functiune, asadar a lasat-o la reparat. In urma incidentului, magistratii au decis ca acesta sa plateasca o suma contraventionala, intrucat incidentul era de ordine administrativa. In ciuda acestui fapt, Curtea Suprema a redeschis cazul, condamnandu-l la un an de inchisoare. Din fericire, CEDO a intervenit si a stabilit ca aceasta pedeapsa era, de fapt, una abuziva.